sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Valoa kotiin

Olimme jo kertaalleen miettineet valaistusasioita sisustussuunnittelijan kanssa mutta edelleen oli sellainen tunne, että varsinkin olohuoneen ja keittiön valaistus ei ollut loppuun asti suunniteltu. Lähinnä arvelutti sisustussuunnittelijan suosittelemat spotit tiloihin, joissa on vino ja korkea katto. Emme haluaisi spotteja tilaan mutta, mitä muutakaan voisi laittaa?

Päätimme tehdä visiitin Turkuun, Ad-Lux Oy:lle. Mies oli kuullut, että heidän näyttelytiloissaan kannattaa käydä ja heiltä saa hyviä vinkkejä epäsuoraan valaistukseen. Visiitti ei todellakaan ollut turha, suosittelen käymään siellä, jos on tarvetta miettiä kodin valaistusasioita. Mielenkiintoa herätti erityisesti päivänvalolamput ja epäsuora valaistus. Valo ei saisi häikäistä ja valon väri tulisi olla päivänvalon "värinen" eikä keltainen, kuten yleisimmissä valaisimissa. Näyttelyssä pääsi vertailemaan erilaisia valon värejä. Ei tarvinnut kauan katsoa, kun tajusi kuinka huono ja väärä valo meillä kotona onkaan. Tämä olikin varmasti yksi näyttelyn päätarkoituksista ja ainakin minut pisti pohtimaan asiaa. Monta asiaa tulevan kotimme valaistuksen suhteen tuntui ratkeavan tänään. Ledinauhaa tullaan ainakin hankkimaan varmaan kymmeniä metrejä, ellei satoja.

Olohuoneen ja luultavasti myös keittiön valaistusongelma ratkesi kertaheitolla. Tällä hetkellä suunnitelmissa on laittaa epäsuoravalaistus seinälle asennettavan valolistan avulla, jolloin kattoon voidaan asentaa vain roikkuva kattovalaisin, eikä tarvitse ampua kattoa täytteen reikiä, upotettaville spoteille.


Kuva Ad-Lux Oy
Ledinauha tai loisteputki asennetaan tällaisen listan taakse


Myös muiden tilojen valaistukseen saimme hyviä vinkkejä mutta erityisesti olen tyytyväinen tuohon olohuoneen valaistusvinkkiin, kun se tuntui olevan niin ongelmallinen. WC ja kylpyhuoneisiin olen ajatellut valaistuksen hoitaa led-plafondeilla tai upotettavilla led-paneeleilla. Vanhassa kodissamme oli niissäkin tiloissa spotit ja sellaisia emme enää halua. Plafondit ja paneelit eivät häikäise ja antavat oikeanvärisen valon. Tässä muutama vaihtoehto:




Led-plafondi

LPT30
Upotettava led-paneeli



Astuessani sisään Ad-Luxiin näin aivan upeat valaisimet ja tiesin, että nyt on löytynyt myös makuuhuoneisiin kattovalaisimet. Tässä ne ovat, Lundian upeat valaisimet, joissa valo ei häikäise vaan jakautuu hienosti.


Lundia Halo Large
Lundia Halo small
Lundia Soihtu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti