sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Meillä puhutaan raksaa

Maapiiri, kurkihirsi, saksiristikko jne. Siis mitä ihmettä? Tässä vain muutama viime perjantain keskustelun aiheitamme. Siinä missä ennen ruokapöydän äärellä tai autossa juteltiin päivän tapahtumista tms., nyt puhutaan olisiko kurkihirsi vai saksiristikko sopiva taloomme. Kuulin mieheni kysyvän eräällä raksavierailulla maapiiristä. Aikaisempi minä ei olisi vaivautunut kysymään, mistä puhutaan sillä olisin ajatellut, ettei tuollaista tarvitse tietää. Nykyinen minä keskeytti heti keskustelun ja kysyi: Anteeksi, mikä se maapiiri olikaan? Mieheni heittikin minulle idean, että keräisin blogiini näitä uusia sanoja. Pidin ideaa hauskana ja niinpä siis jatkossa lisään niitä postauksiini jossain muodossa.

Jokapäiväiset keskustelunaiheemme liittyvät yllätys yllätys taloon. Onhan se aika luontevaa puhua siitä paljon varsinkin, kun on suunnitteluvaihe meneillään. Kaikki on minulle suhteellisen uutta ja omituista, sen sijaan mieheni puhuu raksakieltä, kuin toista kotimaista. Jopa 3-vuotias poikamme ei ollut kovinkaan ihmeissään, kun näimme tiellä elementtejä kuljettavan rekan. Hän kysyi, mitä rekan lavalla on? Vastasin, että elementtejä elementtitaloon. Ahaa, niitä samoja mitä on siinä rakennuskirjassako? Jep jep.

Tähän mennessä (yllä mainittujen lisäksi) sanavarastoni on karttunut ainakin seuraavilla raksakielen sanoilla: antura, ontelolaatta, U-arvo, palo-osastointi ja kapillaarikatko. Toivon, että kun talo on valmis kielikin vaihtuu alkuperäiseen.

2 kommenttia:

  1. Voit sitten lopulta kirjottaa sanakirjan raksa - tavallinen pulliainen - raksa :D ?

    VastaaPoista
  2. Ei huono idea. Kyllä kiittäisin, jos joku raksanainen olisi jo sellaisen tehnyt.

    VastaaPoista